Brazil Red Bourbon Fazenda Rodomunho Arabica
Popis
Káva z oblasti Cerrado Mineiro pochází z nadmořských výšek 1000-1200 metrů a perfektní klimatické podmínky zajišťují rovnoměrné dozrávání třešní. Počasí je horké, léta jsou vlhká a zimy suché a mírné. Historie kávy v oblasti Cerrado Mineiro začala v době, kdy v 19. století farmáři hledali nové oblasti neohrožené občasnými mrazy. Kávy odsud mají intenzivní aroma sahající od karamelových tónů k ořechům, s delikátní citrusovou aciditou a dlouhou čokoládovou dochutí. Předkládaná káva z Fazendy Rodomunho, kterou vede farmář Thiago Corsi, je odrůdy Red Bourbon, typické pro svou sladkost.
Zpracována byla metodou natural fermented. Sklizené kávové třešně jsou při této metodě umístěny do plastových obalů a ponechány na slunci, aby se nastartoval proces přirozené fermentace. Ta zpracovává část cukrů přítomných v kávě. Po určité době se káva vysype přímo na slunce, aby se rychle vysušila. Při této metodě se nepřidávají kvasnice a ani není zcela zamezeno přístupu kyslíku jako u anaerobní fermentace, kde se používají sudy zabraňující přístupu vzduchu.
Přirozená fermentace je způsob zpracování kávy velice náročný na čas a místo. Obvykle většina producentů spěchá s tím, aby káva byla co nejdříve zpracována (promyta nebo vysušena) a uvolnila tak místo dalším částem sklizně. Metoda přirozené fermentace vyžaduje čas a pouze dokonale organizovaní producenti, s dostatkem prostoru k zrání a vysušení kávy, si ji mohou dovolit. Je tedy spíše raritou..
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.