India Monsooned Malabar AA Arabica
Popis
Monzunovaná káva z jihoindické Karnátaky. Chuť po hořké čokoládě, slaném karamelu, koření a muškátovém ořechu, mírně zemitá, tělo střední až plné. I když Indie je známa především pro své čaje, již 150 let dodává na světový trh vynikající arabiky a je jedním z jejich největších exportérů. Tzv. proces monzunování dává těmto kávovým zrnům ojedinělý tvar, barvu i chuť.
Tento postup má napodobit chuť kávy, jak ji znali naši předkové, když se zelená zrna dopravovala z Indie na dřevěných plachetnících kolem Mysu Dobré naděje. V současnosti se vybrané kávy odrůdy Arabika při monzunování rozloží do 10 – 15 cm vrstev v otevřených nebo dobře větraných skladech a v odbobí od června do září se ponechají po 12 – 16 týdnů vlivu vlhkých monzunových větrů vanoucích z Arabského moře. Během této doby káva absorbuje vzdušnou vlhkost, zdvojnásobí objem a její barva se promění ze světle zelené do světle zlaté až světle hnědé. Po dalším roztřídění se pak balí a dlouhodobě skladuje v sušších regionech.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.